Melone kalorijas: Uzturvērtība un veselīgas izvēles

Melone kalorijas un uzturvērtība

Saldās un sulīgās melones ir ne tikai garšīgs našķis karstajās vasaras dienās, bet arī lielisks veids, kā papildināt organismu ar vērtīgām uzturvielām. Melone ir zemu kaloriju saturoša un tauku daudzuma ziņā piemērots auglis tiem, kas vēlas uzturēt svaru normā vai to samazināt.

Kaloriju saturs melonē

100 gramos melones ir aptuveni:

  • 36 kcal (136 kJ)
  • 0,5 g proteīna
  • 82 g ogļhidrātu
  • 0,6 g tauku

Tātad, patērējot meloni, vienlaikus iespējams uzņemt minimālu kaloriju devu un papildināt ķermeni ar enerģiju.

Melones uzturvērtība

Kaut arī melone pārsvarā sastāv no ūdens, tā ir bagāta ar svarīgām uzturvielām. Tā satur nelielu daudzumu proteīna, kas nepieciešams audu veidošanai un atjaunošanai, kā arī ogļhidrātus, kas nodrošina enerģiju. Melone ir teicams zema tauku satura produkts – 100 gramos ir tikai 0,6 grami tauku.

Melones veselības ieguvumi

Pateicoties savam unikālajam vitamīnu un minerālvielu sastāvam, melone sniedz virkni priekšrocību veselībai. Tās regulāra lietošana uzturā var palīdzēt stiprināt imunitāti, uzlabot redzi, samazināt iekaisumu un pat aizsargāt pret dažādiem vēža veidiem.

Vitamīni un minerālvielas melonē

Melone ir īpaši bagāta ar A vitamīnu, kas ir būtisks redzes asumam un ādas veselībai. Viena melones porcija var nodrošināt gandrīz 30% no ieteicamās diennakts devas. Tikpat svarīgs ir arī C vitamīns, kas stiprina imūnsistēmu un pasargā no infekcijām. Melone satur arī B grupas vitamīnus.

No minerālvielām melonē visvairāk ir kālija, kas ir svarīgs sirds veselībai un asinsspiediena regulēšanai. Tas palīdz līdzsvarot nātrija ietekmi un atbrīvot organismu no liekā šķidruma.

Antioksidanti un flavonoīdi

Antioksidanti ir savienojumi, kas cīnās pret brīvajiem radikāļiem – nestabilām molekulām, kas bojā šūnas un veicina novecošanos. Melones ir īpaši bagātas ar flavonoīdiem – spēcīgiem antioksidantiem, kas palīdz aizsargāt šūnas no oksidatīvā stresa. Pētījumi liecina, ka flavonoīdi var samazināt dažu vēža veidu risku.

Bioloģiski audzētas melones

Veselīgu uztura izvēļu sarakstā bioloģiski audzētas melones ieņem īpašu vietu. Tās tiek kultivētas bez sintētiskiem pesticīdiem vai mākslīgajiem mēslošanas līdzekļiem, tādējādi saglabājot augļa dabisko garšu un uzturvērtību.

Bioloģisko melonu priekšrocības

Patērējot biomelones, iespējams izvairīties no kaitīgo ķīmisko vielu uzņemšanas, ko izmanto konvencionālajā lauksaimniecībā. Turklāt pētījumi liecina, ka bioloģiski audzētie augļi satur vairāk vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu. To garša bieži tiek atzīta par izteiksmīgāku un sulīgāku.

Izvēloties bioloģiski audzētus produktus, tiek atbalstīta arī videi draudzīgāka saimniekošana, kas ir saudzīgāka pret augsni un bioloģisko daudzveidību.

Melones izvēle un uzglabāšana

Lai pilnībā izbaudītu melones garšu un gūtu no tās maksimālu labumu, svarīgi ir izvēlēties kvalitatīvus augļus un tos pareizi uzglabāt. Svaiga un pareizi uzglabāta melone saglabās savas īpašības ilgāku laiku.

Kā izvēlēties labu meloni

Veikalā vai tirgū izvēloties meloni, meklējiet tādu, kas:

  • Ir smaga savam izmēram (tas liecina par sulīgumu)
  • Ar tīru un nesabojātu mizu bez iespiedumiem vai plaisām
  • Ar maigu smaržu pie kātiņa – tas norāda, ka melone ir gatava ēšanai

Izvairieties no melonēm ar mīkstiem plankumiem vai pelējumu.

Melones uzglabāšanas padomi

Lai paildzinātu melones svaigumu, ievērojiet dažus vienkāršus padomus:

Uzglabāšanas veidsIeteikumi
Istabas temperatūrāNegatavu meloni var uzglabāt istabas temperatūrā, līdz tā ir gatava ēšanai (par to liecina smarža). Tas aizņems 2-4 dienas atkarībā no gatavības pakāpes.
LedusskapīGatavu meloni var glabāt ledusskapī, lai paildzinātu tās svaigumu. Ietiniet to plastmasas plēvē vai ievietojiet hermētiskā traukā. Sagriezta melone jāizlieto 3-5 dienu laikā.

Pirms ēšanas melone vienmēr rūpīgi jānomazgā aukstā tekošā ūdenī.

Melones lietošana uzturā

Melone ir ne tikai veselīgs našķis, bet arī daudzveidīga sastāvdaļa dažādos ēdienos un dzērienos. Tā var būt lielisks papildinājums brokastīm, vieglām pusdienām vai atsvaidzinošam desertam.

Melones receptes un idejas

Lūk, dažas receptes un idejas, kā iekļaut meloni savā ēdienkartē:

  • Svaigi griezta melone brokastu bļodiņā ar jogurtu un graudaugiem
  • Melones, fetas siera un piparmētru lapu salāti
  • Melones sula ar ingveru un laima sulu
  • Melones sorbets vai saldējums
  • Vistas salāti ar meloni, valriekstiem un zaļumiem
  • Melones un prošuto uzkodu iesmiņi

Ļaujiet vaļu radošumam un izbaudiet melones unikālo garšu dažādos veidos!

Melones kā veselīgs našķis

Tā kā melone ir salda un zemu kaloriju saturoša, tā ir ideāla izvēle našķošanās brīžiem. Sagrieziet melones kubiņos, lai tie būtu ērti paņemami līdzi. Melone lieliski remdē slāpes un izsalkumu, nezaudējot figūru.

Salīdzinājumā ar pārstrādātiem našķiem, kas bagāti ar cukuriem un taukiem, melone ir krietni veselīgāka izvēle. Tā sniedz organismam noderīgās uzturvielas, vienlaikus lutinot ar dabisko saldumu.

Photo of author

Jānis Simons

Kā sporta žurnālists un analītiķis, es specializējos sporta notikumu un spēļu analīzē. Mans mērķis ir sniegt lasītājiem visaptverošu pārskatu par sporta pasauli, piedāvājot detalizētas analīzes un ekskluzīvas intervijas ar sportistiem.