Popkorns ir iecienīta uzkoda visā pasaulē, taču, izvēloties neveselīgas popkorna pagatavošanas metodes, tas var kļūt par kaloriju un tauku bombu. Šajā rakstā mēs apskatīsim popkorna kaloriju saturu, uzturvērtību un to, kā pagatavot veselīgu popkornu.
Popkorna kaloriju saturs un uzturvērtība
Popkorna kaloriju saturs bez piedevām
Popkornam bez piedevām ir salīdzinoši zems kaloriju saturs. 100 gramos popkorna ir tikai apmēram 30 kilokalorijas un 0,03 grami tauku. Salīdzinājumā ar daudzām citām uzkodām, piemēram, kartupeļu čipsiem, popkorns ir daudz veselīgāka izvēle.
Tomēr jāņem vērā, ka popkorna kaloriju daudzums strauji pieaug, ja tam tiek pievienoti tauki, cukurs vai citas piedevas. Piemēram, eļļā cepts popkorns var saturēt līdz 130 kilokalorijām un 8,2 gramiem tauku 100 gramos.
Popkorna uzturvērtība: vitamīni un minerālvielas
Popkorns satur ne tikai kalorijas, bet arī dažādus vitamīnus un minerālvielas. Tas ir labs B grupas vitamīnu avots, īpaši niacīna (B3 vitamīna) un folskābes (B9 vitamīna).
Popkornā ir atrodamas arī vairākas svarīgas minerālvielas, piemēram:
- Mangāns
- Magnijs
- Fosfors
- Cinks
Tomēr jāatceras, ka šīs uzturvielas var uzņemt arī ar daudzveidīgu un sabalansētu uzturu, tāpēc nav jāuztraucas, ja ikdienā neēdat popkornu.
Popkorna pagatavošanas metodes un to ietekme uz kalorijām
Popkorna pagatavošanas metode būtiski ietekmē tā kaloriju saturu un uzturvērtību. Aplūkosim trīs populārākās popkorna gatavošanas metodes.
Karstā gaisā cepts popkorns
Visveselīgākais veids, kā pagatavot popkornu, ir to cept karstā gaisā bez eļļas vai citu tauku pievienošanas. Šādi gatavots popkorns saglabā savu dabisko garšu un zemo kaloriju saturu.
Karstā gaisā ceptu popkornu var pagatavot īpašā popkorna aparātā vai vienkārši pannā ar vāku. Uzmanieties, lai popkorns nepiedeg!
Eļļā cepts popkorns
Eļļā cepts popkorns ievērojami palielina tā kaloriju un tauku saturu. Eļļas pievienošana popkornam var pat četrkāršot tā kaloriju daudzumu.
Ja tomēr vēlaties pagatavot popkornu eļļā, iesakām izmantot veselīgākas eļļas, piemēram, kokosriekstu eļļu vai olīveļļu. Tāpat centieties pievienot pēc iespējas mazāk eļļas.
Mikroviļņu popkorns
Mikroviļņu popkorns ir ātrs un ērts, taču bieži vien tas satur pievienotu sāli, cukuru un citas neveselīgas piedevas. Turklāt daudzas mikroviļņu popkorna tūtiņas ir pārklātas ar kaitīgām ķīmiskām vielām.
Ja vēlaties pagatavot popkornu mikroviļņu krāsnī, meklējiet veselīgākas opcijas bez nevajadzīgām piedevām vai gatavojiet popkornu no neapstrādātiem kukurūzas graudiem mikroviļņu drošā traukā.
Veselīgas popkorna izvēles
Lai pagatavotu veselīgu popkornu, ir svarīgi izvēlēties pareizos produktus un pagatavošanas metodes. Iesakām ievērot šādus principus:
Popkorns bez piedevām
Visveselīgākais popkorna veids ir tīrs popkorns bez jebkādām piedevām. Popkornu var baudīt arī vienu pašu, izbaudot tā dabisko, riekstaino garšu. Ja tomēr vēlaties pievienot garšu, izvēlieties veselīgas garšvielas.
Popkorns ar garšvielām
Lai atsvaidzinātu popkorna garšu bez nevajadzīgām kalorijām, varat izmantot dažādas garšvielas un zaļumus. Daži ieteikumi:
- Čili pulveris
- Ķiploku pulveris
- Rozmarīns
- Kurkuma
- Kaljēns
Eksperimentējiet ar garšvielām un atrodiet savu iecienītāko popkorna garšu kombināciju!
Popkorna ietekme uz veselību
Kaut arī popkorns var būt veselīga uzkoda, tas jāēd ar mēru. Pārmērīga popkorna lietošana var novest pie liekā svara, jo īpaši, ja popkorns ir gatavots neveselīgā veidā vai ir bagātīgi pievienotas piedevas.
Atcerieties, ka veselīgs uzturs ir daudzveidīgs un sabalansēts. Popkornu var iekļaut veselīgā uzturā, taču tas neaizstāj citus svarīgus pārtikas produktus, piemēram, augļus, dārzeņus un pilngraudu produktus.
Ņemot vērā popkorna enerģētisko vērtību (325 kcal uz 100 gramiem) ar 69,6 gramiem ogļhidrātu un 4,9 gramiem tauku, tas jāēd ierobežotā daudzumā, lai neapdraudētu sabalansētu uzturu un optimālu ķermeņa svaru.