Arbūzs kalorijas un uzturvērtība
Arbūzs ir brīnišķīgs auglis, kas ne tikai gards un atspirdzinošs, bet arī ar zemu kaloriju saturu un bagātu uzturvērtību. Šis iecienītais vasaras auglis ir lielisks veselīga uztura papildinājums, jo satur minimālu tauku un holesterīna daudzumu, vienlaikus piedāvājot bagātīgu vitamīnu un minerālvielu klāstu.
Kaloriju saturs arbūzā
Viena no arbūza galvenajām priekšrocībām ir tā zemā enerģētiskā vērtība. 100 gramos arbūza ir tikai apmēram 30 kalorijas, padarot to par ideālu uzkodu tiem, kas vēlas kontrolēt savu svaru. Šis zemo kaloriju saturs apvienojumā ar augsto šķiedrvielu un ūdens saturu palīdz saglabāt sāta sajūtu ilgāku laiku, tādējādi samazinot pārēšanās risku.
Turklāt arbūzs praktiski nesatur taukus un holesterīnu. Tas padara šo augli par lielisku izvēli cilvēkiem, kam jāierobežo tauku patēriņš veselības apsvērumu dēļ. Lai gan ogļhidrātu saturs arbūzā ir salīdzinoši augsts (8 grami 100 gramos augļa), tie galvenokārt ir vienkāršie cukuri, piemēram, glikoze un fruktoze, kas nodrošina organismu ar ātri pieejamu enerģiju.
Uzturvielu sastāvs arbūzā
Neraugoties uz zemo kaloriju saturu, arbūzs ir pārsteiguma pilns, runājot par uzturvielām. Šis sulīgais auglis ir īpaši bagāts ar C un A vitamīniem, kā arī satur nozīmīgu daudzumu B grupas vitamīnu, tostarp folijskābi un B6 vitamīnu.
Minerālvielu frontē arbūzs lepojas ar ievērojamu kālija saturu, kas ir svarīgs normāla asinsspiediena uzturēšanai un muskuļu funkcijai. Tāpat tajā atrodams labs daudzums magnija, kas palīdz muskuļu atslābināšanā un sāpju mazināšanā pēc fiziskām aktivitātēm. Citi svarīgi minerāli arbūzā ietver dzelzi, kalciju un fosforu.
Uzturviela | Daudzums 100g |
---|---|
Proteīns | 0.6 g |
Ogļhidrāti | 7.6 g |
Cukuri | 6.2 g |
Šķiedrvielas | 0.4 g |
C vitamīns | 8.1 mg |
A vitamīns | 569 IU |
Kālijs | 112 mg |
Magnijs | 10 mg |
Lai gan arbūzs satur salīdzinoši maz proteīna (apmēram 1 grams 100 gramos), tas joprojām ir vērtīgs šīs uzturvielas avots, īpaši apvienojumā ar citiem olbaltumvielām bagātiem pārtikas produktiem.
Arbūza veselības ieguvumi
Pateicoties iespaidīgajam uzturvielu sastāvam, arbūza regulāra iekļaušana uzturā var sniegt daudzveidīgus veselības ieguvumus. No sirds veselības uzlabošanas līdz imūnsistēmas stiprināšanai – šis vasarīgais auglis patiešām ir spēka avots!
Vitamīni un minerālvielas arbūzā
Arbūza bagātīgais C vitamīna saturs ir īpaši svarīgs imūnsistēmas veselībai. Šis antioksidants palīdz aizsargāt šūnas no bojājumiem un stiprina organisma dabīgās aizsargspējas cīņā ar infekcijām un slimībām.
A vitamīns, kas arbūzā atrodams beta-karotīna veidā, ir svarīgs redzes veselībai un normālai ādas atjaunošanai. Tas darbojas arī kā antioksidants, aizsargājot organismu no šūnu bojājumiem.
Augstais kālija saturs ir vēl viens iemesls, kāpēc arbūzs ir lielisks sirds veselībai. Kālijs palīdz normalizēt augstu asinsspiedienu, kas ir nozīmīgs sirds slimību riska faktors. Turklāt šis minerāls ir būtisks arī pareizai muskuļu funkcionēšanai un atjaunošanai.
Magnijs arbūzā savukārt ir svarīgs muskuļu atslābināšanā un sāpju mazināšanā pēc smaga treniņa. Tas darbojas sinerģiski ar kāliju, lai nodrošinātu optimālu muskuļu veselību un atjaunošanos.
Antioksidanti un to loma
Līdztekus vitamīniem un minerālvielām, arbūzs satur arī spēcīgus antioksidantus, piemēram, likopēnu. Šī viela, kas piešķir arbūza mīkstumam sarkano krāsu, ir īpaši efektīva brīvo radikāļu neitralizēšanā organismā. Brīvie radikāļi ir nestabilas molekulas, kas var izraisīt šūnu bojājumus un veicināt novecošanos un hronisku slimību attīstību.
Likopēns ir saistīts ar samazinātu sirds slimību, atsevišķu vēža veidu un citu nopietnu veselības problēmu risku. Regulāra arbūza iekļaušana uzturā var palīdzēt uzlabot antioksidantu aizsardzību un samazināt ilgtermiņa slimību risku.
Arbūza ietekme uz veselību
Pateicoties unikālajam uzturvielu sastāvam un bioaktīvo savienojumu klātbūtnei, arbūzs var pozitīvi ietekmēt vairākus veselības aspektus, sākot no sirds veselības līdz pat muskuļu atjaunošanās veicināšanai.
Sirds veselība un asinsspiediens
Kālija un citu asinsvadu paplašinošo savienojumu, piemēram, citrulīna, klātbūtne padara arbūzu par izcilu produktu sirds veselības uzturēšanai. Regulāra šī augļa iekļaušana uzturā var palīdzēt samazināt augstu asinsspiedienu un uzlabot asinsrites veselību.
Turklāt arbūza antioksidantu un pretiekaisuma īpašības var palīdzēt samazināt hronisku iekaisumu asinsvados, kas ir viens no galvenajiem sirds slimību riska faktoriem. Iekļaujot arbūzu līdzsvarotā uzturā, iespējams veicināt ilgtermiņa sirds veselību un samazināt potenciālas problēmas nākotnē.
Imūnsistēmas stiprināšana
Augstais C vitamīna saturs arbūzā padara to par lielisku līdzekli imūnsistēmas stiprināšanai. C vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas pasargā šūnas no bojājumiem un veicina organisma dabīgo aizsardzību pret infekcijām un slimībām.
Iekļaujot arbūzu regulārā uzturā, var uzlabot imūnsistēmas darbību un samazināt uzņēmību pret saslimšanām. Tas ir īpaši svarīgi stresa periodos vai gadalaikos, kad imūnsistēma var būt novājināta.
Muskuļu atjaunošanās un iekaisuma mazināšana
Arbūzs satur aminoskābi L-citrullīnu, kas organismā tiek pārvērsta par arginīnu – svarīgu savienojumu muskuļu atjaunošanai un iekaisuma mazināšanai. Regulāra arbūza ēšana var palīdzēt samazināt muskuļu iekaisumu un sāpes pēc intensīviem treniņiem, kā arī veicināt ātrāku atjaunošanos.
Turklāt arbūza augstais ūdens saturs palīdz uzturēt organisma hidratāciju, kas ir būtiski svarīga muskuļu veselībai un darbībai. Apvienojot arbūzu ar sabalansētu uzturu un regulārām fiziskām aktivitātēm, var veicināt labāku kopējo muskuļu veselību un atlabšanu.
Arbūzs un svara zaudēšana
Arbūza iekļaušana uzturā var būt gudrīgs solis tiem, kas cenšas zaudēt svaru vai uzturēt veselīgu ķermeņa masu. Šī augļa zemais kaloriju saturs un augstais ūdens un šķiedrvielu daudzums padara to par lielisku izvēli svara zaudēšanas procesā.
Kā arbūzs palīdz svara zaudēšanā
Pirmkārt, arbūza zemais kaloriju saturs ļauj mieloties ar lielām porcijām bez lieka riska pārsniegt dienas kaloriju normu. Aizstājot ar arbūzu citus augstāk kaloriju našķus, var samazināt kopējo uzņemto kaloriju daudzumu un veicināt svara zudumu.
Otrkārt, arbūza augstais ūdens un šķiedrvielu daudzums palīdz radīt sāta sajūtu uz ilgāku laiku. Tas var samazināt kārdinājumu pārēsties vai ēst starp ēdienreizēm, tādējādi atvieglojot kopējā kaloriju patēriņa kontroli. Turklāt šķiedrvielu bagātais arbūzs veicina labāku gremošanu un uzlabo zarnu veselību.
Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka, lai gan arbūzs var būt noderīgs papildinājums svara zaudēšanas uzturā, tas neaizstāj līdzsvarotu ēdienkarti un regulāras fiziskās aktivitātes. Vislabāk to lietot kā daļu no veselīga dzīvesveida, nevis kā vienīgo līdzekli svara zaudēšanai.
Ieteikumi arbūza iegādei un lietošanai
Lai gūtu maksimālu labumu no arbūza, ir svarīgi izvēlēties kvalitatīvu augli un lietot to atbilstoši. Šeit ir daži ieteikumi, kā izvēlēties labāko arbūzu un integrēt to savā uzturā.
Kā izvēlēties labāko arbūzu
Izvēloties arbūzu, pievērsiet uzmanību tā ārējam izskatam. Meklējiet augli ar spilgtu, vienmērīgu krāsu un gludu, nebojātu mizu. Pārbaudiet, vai arbūzam ir spilgts dzeltenais laukums vienā pusē – tas norāda, ka auglis ir nobriedis uz lauka.
Pārbaudiet arī arbūza smagumu. Labam, sulīgam arbūzam jābūt salīdzinoši smagam savā izmērā. Viegli pieklauvējiet pa mizu – tai jāatskan dobi, norādot, ka auglis ir gatavs ēšanai.
Arbūza lietošanas ieteikumi
Arbūzu vislabāk ēst svaigu, sagrieztu šķēlēs vai kubiņos. To var baudīt vienu pašu kā atspirdzinošu uzkodu vai pievienot dažādiem ēdieniem, piemēram, salātiem, smūtijiem vai augļu salātiem.
Svarīgi ņemt vērā, ka, lai gan arbūzs ir veselīgs, tas satur dabīgos cukurus. Cilvēkiem ar diabētu vai tiem, kuri seko cukura patēriņam, jākonsultējas ar veselības aprūpes speciālistu par atbilstošo arbūza porciju.
Tāpat arbūzu nevajadzētu uzglabāt istabas temperatūrā ilgāk par dažām dienām, jo tas var sākt bojāties. Lai saglabātu svaigumu ilgāku laiku, ievietojiet sagriezto arbūzu ledusskapī un centieties to patērēt dažu dienu laikā.
Izmantotie avoti: U.S. Department of Agriculture (USDA) FoodData Central, Healthline, Medical News Today
#HT#